Allergi (link til Astma-Allergiforbundet – åbner i ny fane)

Hvad er allergi

Allergi er oftest en arvelig betinget sygdom, som tit knytter sig til astma, høfeber og børneeksem

Derfor har du større risiko for at udvikle allergi, hvis dine forældre eller søskende har eller har haft allergi eller allergiske sygdomme. Nogle mennesker udvikler dog allergi, selvom ingen andre i familien har det.

Når man udvikler allergi, sker der en overreaktion i kroppens immunsystem over for ellers normalt uskadelige stoffer.
Vores immunsystem skal forsvare kroppen mod angreb af fremmede stoffer som fx virus, bakterier og parasitter.
Ved allergiudvikling danner kroppen antistoffer mod stoffer i omgivelserne, som normalt ikke er skadelige – der sker altså en “fejl” fra kroppens side. Disse normalt uskadelige stoffer kaldes allergener.
Man har størst risiko for at udvikle allergi over for de allergifremkaldende stoffer, som man dagligt er i kontakt med, fx dyr, husstøvmider og pollen.
Allergisymptomerne viser sig typisk kort tid efter, at man er blevet udsat for det, man ikke kan tåle. Reaktionen kan dog i nogle tilfælde også komme efter flere timer.
Det er individuelt, hvor megen allergenpåvirkning, der skal til, før man får allergisymptomer. Nogle mennesker med allergi, fx over for kat kan reagere, hvis sidemanden i bussen har katteallergener på sit tøj, mens andre ikke vil få symptomer af så lille en mængde allergen.
I en klasse med 20 børn vil der i gennemsnit være to børn med allergi.

Symptomer

Allergisymptomer kan vise sig som høfeber, astma, eksem, nældefeber og ved fødevareallergi kløe i mund og svælg (også kaldet Oralt Allergi Syndrom) og mavegener. Når du har allergi, er det vigtigt at undgå at blive udsat for de ting, du ikke kan tåle. Hvis du får allergisymptomer, kan de eventuelt behandles med medicin.

Allergityper

Allergi kan deles op i typer.

  • Straksreaktionen, som også kaldes type I
  • Kontaktallergi, som også kaldes type IV.

Desuden findes type II og type III, hvor den sidste oftest ses i forbindelse med erhverv.Du kan læse meget på: https://www.astma-allergi.dk/

Her i klinikken laver vi ikke priktest, men tager blodprøver (inhalationspanel) efter forudgående aftale med lægen.